عکس سیم های برق و دکل سیمانی برق و نحوه سیم کشی و سیستم توزیع برق شهری در ایران. در تصویر سیم های فاز و نول و نیز سیم روشنایی معابر شهری و نحوه قرار گرفتن آنها به ترتیب از بالا به پایین با رسم شکل و خطوط رنگی مشخص شده است

داستان شماره ۶٩٩ : داستان و ریشه ضرب المثل به سیم آخر زدن

داستانهای مختلف ریشه ضرب المثل به سیم آخر زدن را بررسی می کند

این مثل در مواقعی به کار می رود که شخصی بخواهد بدون در نظر گرفتن همه جوانب و فارغ از بررسی خطرات یک کار، دست به آن کار بزند و به عواقب آن کار فکر نکند. سه وجه تسمیه و ریشه برای این ضرب المثل ذکر شده است:

وجه تسمیه اول:
می گویند که این مثل مربوط به رشته ساز و موسیقی است و به عنوان مثال اوج کار یک نوازنده زمانی است که به سیم آخر می زند. از نظر ما با توجه به فرهنگ مثل های ایران زمین، این موضوع نمی تواند ریشه این ضرب المثل باشد.وجه تسمیه دوم:
می گویند منظور از سیم سکه سیمین (نقره ای) است و سیم آخر یعنی آخرین سکه ایی که ته جیب مانده است و به زعم راویان آن، وقتی قمار بازی در دور باخت می افتاد و پشت سر هم می باخت و در انتها چیزی برای باختن نداشت، سکه نقره ایی ته جیب خود را هم خرج می کرد تا شاید راه نجاتی در آخرین سکه سیمین خود پیدا کند و قمار را ببرد و لذا سایر قماربازها می گفته اند: این هم از سیم آخر، هر چه بادا باد! یا فلانی زد به سیم آخر.

thin-seperator.png
یک متن کوتاه پندآموز به انتخاب سامانه برای شما

مردان موفق امروز، کودکان جسور دیروز بوده اند.

thin-seperator.png

به نظر ما این مطلب هم نمی تواند وجه تسمیه و ریشه این ضرب المثل باشد چون زیادی ساختگی به نظر می رسد و اصولا به سکه های نقره ایی معمولا سیم گفته نشده و هر کدام دارای نام و عنوانی بوده است و چه بسا که سکه های نقره ای بعد از سکه های طلا، دارای ارزش خوبی بوده است و سکه های کم ارزش تری وجود داشته است و نمی توان به عنوان سیم آخر از آنها یاد برد!

وجه تسمیه سوم:
مرحوم جعفر شهری این مثل را از زمان برق دار شدن طهران قدیم و ریشه آن را از دوره قاجار می داند. جریان برق در ابتدا تک فاز ولی دارای سه سیم فاز بود (غیر از سه فاز امروزی که با مفهوم سه فاز آن موقع متفاوت است) و با سیم نول 4 سیم می شده. جریان برق هم با این سه سیم به اطراف کارخانه های تولید برق (نیروگاه های امروزی) هدایت شده و به محل های مصرف می رسیده است.
پایین ترین سیم که سیم نول بوده کاری با آن نداریم. اولین سیم بعد از سیم نول (سیم دوم از پایین) سیم جریان برق چراغ های روشنایی کوچه ها و خیابان ها بوده که فقط شبها وصل می شده و روزها برق نداشته است.
سیم بالایی آن (با احتساب سیم نول، سیم سوم) برای مغازه ها و اماکن تجاری بود که آن هم مواقع خاصی وصل می شده و اصطلاحاً دارای برق می شده است و مواقعی ممکن بود دارای جریان برق نباشد.
سیم آخر (بالاترین سیم) وظیفه برق رسانی به خانه ها را بر عهده داشته که همیشه دارای جریان برق بوده است و اصطلاحاً برقکارها به آن سیم فاز یا شاه سیم می گفتند که بالاترین سیم بوده و اگر دست کسی به آن می رسید از قید هستی ساقط می شد و می گفتند: فلانی به سیم آخر زده!
-------------
پی نوشت: سیم کشی توزیع برق شهری ایران در حال حاضر، به شرح این داستان نیست.

اگر این داستان را پسندید، روی علامت قلب کلیک کنید تا در لیست داستانهای محبوب قرار گیرد
دعوت به عضویت در کانال تلگرام برای خواندن شعرهای زیبا و عاشقانه، در کانال تلگرام "ادبستان شعر عاشقانه" عضو شوید.
هر صبح، چند بیت شعر عاشقانه؛ همراه با عکس و تابلوهای نقاشی نفیس.

جهت مشاهده کانال روی لینک زیر کلیک کنید:

کانال تلگرام ادبستان شعر عاشقانه


یا در تلگرام آدرس زیر را جستجو نمایید:

@adabestan_shere_asheghaneh

نقل مطالب و داستانها با ذکر نام سایت پندآموز ، رعایت اخلاق و امانتداری است


نظر و دیدگاه خود را در رابطه با این داستان بنویسید:

نظرات و دیدگاه های خوانندگان در صورت تایید، نشان داده خواهند شد.
نشانی ایمیل و تلفن همراه شما منتشر نخواهد شد. با درج ایمیل، گراواتار شما (در صورت وجود) نشان داده خواهد شد.

captcha




نظرات و دیدگاه های خوانندگان:

در باره این داستان هیچ نظر و دیدگاه تایید شده، وجود ندارد.

سایت پند آموز سرشار از داستانهای کوتاه پندآموز و حکیمانه، قصه ها و حکایتهای جذاب خواندنی

هم اکنون ٨۴٠ داستان کوتاه در سایت پندآموز انتشار یافته و در دسترس خوانندگان قرار دارد.

تاریخ امروز : جمعه ۱۴۰۳/۰۲/۱۴
یک داستان تصادفی به انتخاب سیستم:
فرزندان کشاورزی که می خواستند جنگاور شوند و پاسخ پادشاه ایران
جستجو در عناوین داستانها و کلمات کلیدی